top of page
Foto van schrijverPlus Belle

Orthomoleculair huid-expert: Wat betekent dat nu juist?




De term ‘orthomoleculair’ is afgeleid van de Griekse woorden ‘orthos’, wat 'juist' betekent, en ‘moleculair’, wat betrekking heeft op de moleculen in ons lichaam. Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van de optimale werking van onze cellen door middel van de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Als orthomoleculair huid-expert gebruik ik deze principes om huidproblemen op een fundamenteel niveau aan te pakken. Het doel is om niet alleen de uiterlijke symptomen van de huid te behandelen, maar om het lichaam te ondersteunen zodat het zichzelf kan herstellen en verbeteren.


Wat doet een orthomoleculair huid-expert?


Een orthomoleculair huid-expert kijkt verder dan de oppervlakte van de huid en richt zich op de onderliggende oorzaken van huidproblemen. Vaak worden huidklachten veroorzaakt door verstoringen in de interne biochemie van het lichaam. Denk aan hormonale disbalansen, tekorten aan essentiële voedingsstoffen, chronische stress of een ongezonde darmflora. Door deze verstoringen aan te pakken, kunnen huidproblemen effectief en duurzaam worden opgelost.


Hier in de praktijk bekijken en/of onderzoeken we verschillende factoren die invloed hebben op jouw huidgezondheid:


1. Voeding en nutriëntenstatus: Onze huidcellen hebben specifieke vitamines, mineralen en antioxidanten nodig om optimaal te functioneren. Een tekort aan bijvoorbeeld vitamine C, zink, of omega-3-vetzuren kan leiden tot ontstekingen, een vertraagd herstel van de huid, en een verslechterde barrièrefunctie. Bij orthomoleculaire therapie wordt daarom gekeken naar jouw voedingspatroon en of er tekorten zijn die kunnen bijdragen aan huidproblemen zoals acne, eczeem of rosacea.


2. Hormonen: Hormonale disbalansen, zoals een verhoogd testosteron of insulineresistentie, spelen vaak een rol bij huidklachten zoals acne en pigmentatie. Een orthomoleculair huid-expert helpt om deze hormonen weer in balans te brengen door middel van voeding, suppletie en leefstijlinterventies, zoals het verminderen van stress en het verbeteren van slaap.


3. Darmgezondheid: De connectie tussen de darmen en de huid, ook wel de ‘gut-skin axis’ genoemd, is een belangrijk aandachtspunt binnen de orthomoleculaire therapie. Een verstoring in de darmflora, zoals een overgroei van schadelijke bacteriën of schimmels, kan leiden tot ontstekingsreacties in de huid. Veel huidproblemen, zoals rosacea en eczeem, hebben een sterke link met de darmgezondheid. Door de darmflora te herstellen en te ondersteunen met probiotica en vezelrijke voeding, kan de huid verbeteren.


4. Oxidatieve stress en detoxificatie: Vrije radicalen kunnen de huid beschadigen en leiden tot vroegtijdige veroudering. Dit proces, bekend als oxidatieve stress, kan verergerd worden door blootstelling aan vervuiling, slechte voeding, of langdurige stress. Een orthomoleculair huid-expert richt zich op het verhogen van de antioxidanten in het lichaam, zoals vitamine E, vitamine C en glutathion, om deze vrije radicalen te neutraliseren en de huid te beschermen tegen schade.


Waarom orthomoleculaire therapie voor de huid zo effectief is


De kern van orthomoleculaire therapie is dat we de gezondheid van de huid van binnenuit aanpakken. Huidproblemen zoals acne, eczeem, psoriasis en rosacea zijn vaak het resultaat van interne disbalansen. Waar conventionele behandelingen vaak gericht zijn op het bestrijden van symptomen – bijvoorbeeld door het gebruik van crèmes of medicatie – richt orthomoleculaire therapie zich op de oorzaak. We streven ernaar om de biochemische processen in het lichaam weer in balans te brengen, zodat de huidcellen optimaal kunnen functioneren en herstellen.


Bij een orthomoleculair huidconsult beginnen we met een uitgebreide anamnese, waarbij we niet alleen naar je huidconditie kijken, maar ook naar je voeding, hormoonhuishouding, stressniveau, slaap, en mogelijke tekorten aan voedingsstoffen. We maken gebruik van wetenschappelijk onderbouwde strategieën, zoals suppletie met specifieke vitamines en mineralen, aanpassingen in je voeding en leefstijlinterventies, om jouw huidgezondheid op lange termijn te verbeteren.


Het verschil tussen een standaard huidconsult en een Orthomoleculair huidconsult


Bij een standaard huidconsult wordt vooral de buitenkant van de huid geanalyseerd. We maken gebruik van een huidscan om de conditie van je huid in kaart te brengen en geven advies over de juiste producten en behandelingen voor jouw huidtype. Dit type consult is geschikt voor mensen die geen hardnekkige problemen hebben en op zoek zijn naar snelle, zichtbare verbeteringen, zoals het verminderen van rimpels, pigmentvlekken of grove poriën.


Een orthomoleculair huidconsult gaat dieper. We onderzoeken niet alleen hoe je huid eruitziet, maar ook wat er intern aan de hand is. Dit betekent dat we kijken naar de onderliggende oorzaken van je huidklachten: je hormonen, je voeding, je stressniveau en mogelijke voedingstekorten. Dit consult is bedoeld voor mensen die al langere tijd kampen met hardnekkige huidproblemen, zoals acne, eczeem of rosacea, en op zoek zijn naar een blijvende oplossing. Door intern te werken aan het herstel van je cellen, kan de huid zich van binnenuit verbeteren.


Nieuwe opleiding: specialisatie in hormonen


Hormonen spelen een cruciale rol in de gezondheid van onze huid. Vanaf oktober ga ik me verder specialiseren in hormonale gezondheid, omdat ik steeds vaker zie dat hormonale disbalansen de oorzaak zijn van huidklachten. Denk aan acne die verergert tijdens je menstruatiecyclus, of pigmentvlekken die ontstaan door een verstoorde hormoonhuishouding. Hormonen zoals oestrogeen, progesteron en cortisol hebben allemaal invloed op hoe onze huid eruitziet en aanvoelt.


Door deze kennis te verdiepen, kan ik je nog gerichter helpen om hormonale onevenwichtigheden aan te pakken. Of het nu gaat om een teveel aan androgenen (de oorzaak van hormonale acne) of een overschot aan cortisol door chronische stress (wat bijdraagt aan een vermoeide, futloze huid), met de juiste ondersteuning kunnen we jouw hormonen weer in balans brengen.


Hoe orthomoleculaire therapie je helpt de beste versie van jezelf te worden


Wat ik het belangrijkste vind, is dat jij de krachtigste en beste versie van jezelf wordt. Dit gaat verder dan alleen een mooie huid – het gaat erom dat je je goed voelt, zowel van binnen als van buiten. In mijn praktijk werk ik samen met jou aan het verbeteren van je huid door het herstellen van de balans in je lichaam. Dit betekent dat je niet alleen een stralende huid krijgt, maar dat je je ook energieker, gezonder en krachtiger zult voelen.


Heb je vragen? Neem contact op!


Blijf je ondanks alles worstelen met hardnekkige huidproblemen? Aarzel niet om contact met me op te nemen als je vragen hebt of meer wilt weten over orthomoleculaire therapie. Ik help je graag verder! Je kunt ook eenvoudig online een afspraak maken voor een orthomoleculair huidconsult. Samen zorgen we ervoor dat je huid én je lichaam weer in balans komen, zodat je kunt stralen zoals nooit tevoren.


Veel liefs,

Paulien.

Comments


bottom of page